Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogy nekem mit jelent a húsvét :)

2018.04.03

 Húsvét. Vajon erről sokaknak mi jut eszébe? A locsolkodás, a nyuszik, tojások? Szerinten ez a legeslegjobb ünnep az évben. Mert ilyenkor én Jézus Krisztus győzelmét ünnepelhetem. Nem (csak) arról szól, hogy megemlékezünk a haláláról. Egy olyan ember haláláról, aki csodákat tett, amiket még kevesen láttak, tanította őket, olyan bölcsességgel, ami mind a mai napig értékes és érvényes, szerette az embereket, a legnagyobb szeretettel. Ugyanis nem tudom, hogy te tudod-e, Jézus miért halt meg. Mert annyira megútálták az ellenségei, hogy már elegük volt belőle? Vagy netán tett valamilyen dolgot, ami miatt meg kellett Őt ölni? Túl gyenge volt, és bármit is tett, magát nem tudta megvédeni; végül is Jézus élete egy tragédiával végződött. Ezt gondolod? Pedig egyáltalán nem így van! Néha el szoktam gondolkozni, hogy azok az emberek, akik személyesen még nem ismerik Jétust, hogy látják? Amikor töriórán épp a kereszténységről tanulunk. Igen, Jézus tényleg meghalt. És ilyenkor mintha az ő hívei vesztésre állnának. Hiszen ezek után, a halála után hogy lehetne azt állítani, hogy feltámadt? Ez csak egy végső mentség, amit még gyorsan fel lehetett hozni, nem? Hát nem! Talán arról nem tanítottak, hogy Jézus miért halt meg. Nem hiába.

Amikor Ádám vétkezett, az ember el lett választva Istentől. Pedig milyen jó lehetett! Mint két jó barát beszélgethettek minden este, nevetgéltek, Ádám lelkesen megosztotta a napja minden egyes részletét. Teremtője pedig örömmel hallgatta. Milyen csodás lehetett nekik, milyen szoros lehetett a kapcsolatuk. Egyetlen egy dolog volt, ami ezt tönkre tudta tenni; ez pedig az volt, ha nem engedelmeskednek Isten parancsának, hanem inkább a sátánnak engednek. Isten azt az egy parancsot sem hiába hozta meg, hanem az ember védelmére. De viszont Ádám mégis engedett a kísértésnek, és evett a tiltott gyümölcsből, ezzel véget vetve a tökéletes kapcsolatnak.

Viszont Isten nem akart minket elveszíteni. Kellett valaki, aki meghal az emberek helyett. De ki is lehetett volna az? Ki lett volna olyan értékes, hogy teljesen eltöröljön minden mocskot, ami a világból ránk ragadt? Az ő egyetlen Fia. Ő volt a tökéletes személy. Amikor Isten azt kérdezte: ,,Ki megy el?" akkor Jézus volt az, aki vállalkozott erre a feladatra. De mégis ez hogy lehet? Csak úgy lemondott minden gazdagságról, nem foglalkozott magával, nem mondta azt: ,,vesszenek, ők okozták maguknak a bajt," hanem akkora nagy szeretet volt Benne, hogy eljött értünk? Értünk, akik az ellenségei voltunk, hisz a bűnben éltünk? Igen. Ennyire szeretett. Így meg tudott bocsáltani. Azoknak is, akik bántották őt. Azt mondta akkor ott, a kereszten Istennek: ,,bocsátsd meg nekik, mert nem tudják, mit tesznek."

Értünk jött el. Értünk tette meg. Meghalt helyettünk, azért, hogy mi éljünk. És ezért nekünk nem kell a bűneinkben holtaknak lennünk, hiszen Ő elvette bűneinket, és élhetünk. És nem is emlékezik többé meg róluk. Ezt mondja a Bibliában. Teljesen elfelejti. ,,Mert a milyen magas az ég a földtõl, olyan nagy az õ kegyelme az Őt félők iránt. A milyen távol van a napkelet a napnyugattól, olyan messze veti el tőlünk a mi vétkeinket." Ezzel nem azt akartam mondani, hogy mindenki milyen bűnös. Nem, épp azt akartam mondani, hogy Neki még bűnösként is milyen sokat jelentünk. És Ő teljesen tisztává tud tenni, bűntelenné és győztessé. És Ő nem csak meghalt értünk, hanem valóban fel is támadt. És most elment, és helyet készít nekünk az Atyánál. Hogy milyen Atyánál? Istennél, Aki gyermekévé fogad, és ezután bármikor szólíthatod Őt Apukádnak. Hát nem csodálatos? Jézus pedig helyet készít neked. A Biblia Isten Egyházát menyasszonynak nevezni. Jézus pedig a vőlegény. Ne ennél szebb dolgot én már tényleg nem hallottam. És Ő valódi kapcsolatra hívott el minket. Vele. Téged is. Nem hiába lettél megteremtve. Nem hiába vagy a Földön. Mielőtt még Jézus eljött volna, az ember egyféleképpen mehetett Istenhez. Méghozzá nem is olyan gyakran, és csak egy ember. Ez az ember pedig a főpap volt. Egy évben egyszer mehetett be a templom szentélyébe, amit egy kárpit (egy nagyon nagy és vastag függöny, vagy inkább szőnyeg) választott el a templom többi részétől. Viszont amikor Jézus meghalt, a kárpit felülről lefelé kettéhasadt. És így már lehetőségünk van mindnyájunknak, a nap minden percében Hozzá menni. És nem kell attól tartani, hogy én most nem voltam elég jó, én most nem mehetek Hozzá, mert biztos nagyon haragszik rám. Nem, Ő nem ilyen! Ő vágyik velünk lenni. Ahogy mondtam, Ő egy szerető Apuka. Viszont talán úgy is mondthatnám, hogy úgy ragaszkodik hozzánk, mint egy gyerek az édesanyjához.
Hozzád is ugyanígy ragaszkodik. Te is lehetsz ennek részese, Te is lehetsz az Ő gyermeke és az Ő menyasszonya. Hála azárt, amit kétezer éve tett! Én ezért ünneplem a húsvétot. 
Ha ez érdekel, itt van további két link csak Neked: 

https://youtu.be/z-NCLlUnUCo

http://www.hitgyulekezete.hu/lexikon/megteres

Ezzel szeretnék kellemes húsvétot kívánni mindenkinek.